Amigos da cociña galega
Produtos galegos de calidade
Galicia está bañada polo Océano Atlántico en tres das súas catro provincias e tamén ostenta o título do País dos mil ríos. Por iso, o marisco e a pesca sempre estiveron relacionados coa nosa gastronomía.
"Galicia ten os seus propios froitos, e estos son os que debe presentar ao mundo.”
Receitas
A riqueza da gastronomía galega baséase nos seus innumerables pratos típicos feitos cos produtos galegos máis frescos e auténticos. Aquí destacamos algúns deles:
Masa de trigo ou millo que tradicionalmente se enche de atún, bacallau, carne, mesturado con pementos, cebola e tomate, antes de ser forneado á perfección.
Empanada
A receita tradicional «Pulpo á Feira» é tan simple como antiga. O polbo férvese nunha pota de cobre, unha vez cocido, córtase en rodaxas, condiméntase con pementón, sal gorda e báñase con aceite de oliva virxe extra.
Polbo
É un prato de inverno. Consiste en lacón (paleta de porco), grelos, patacas e chourizo, todo cocido xunto.
Lacón con grelos
Un prato contundente que combina varias carnes (como porco, polo e vaca) con garavanzos, repolo e patacas. Cociñase lentamente para permitir que os sabores se mesturen.
Cocido galego
Galicia é famosa polos seus mexillóns, que ás veces se cocen ao vapor para apreciar o sabor do mar ou se mariñan en vinagreta. A súa versión «tigres» sérvese cunha salsa de tomate picante.
Mexillóns
Un cocido de carne con patacas. Déixase lentamente no lume ata que a carne estea tenra e o caldo sexa espeso e saboroso. Un fío de aceite e un pouco de pementón e está listo.
Carne ao caldeiro
O marisco galego é variado e de alta calidade, dende cigalas e nécoras ata langostinos e percebes, a miudo cocidos ao vapor e servidos cun chisco de limón.
Marisco
Un prato de antano moi valorado nos mosteiros que dominaban a Galicia feudal. Consiste nun galo de corral, cocido lentamente con herbas e viño branco ata que estea tenro e cheo de sabor.
Galo de corral
Este peixe de río prepárase tradicionalmente en guiso con viño tinto, pementos e cebolas, ás veces acompañado de arroz.
Lamprea
Estes moluscos adoitan servirse nas súas cunchas, ao forno cunha capa de pan raiado, allo e perexil, sendo un prato emblemático de Galicia, e estreitamente ligado ao Camiño de Santiago.
Vieiras
Estes pementos varián de sabor de doce a picante e adoitan ser á parrilla, dándolle aos pratos galegos un toque de cor e sabor.
Pementos de Herbón, Arnoia, Oímbra
Os aceites de oliva galegos, co seu sabor fresco e afrutado, úsanse xenerosamente na cociña galega, xa sexa para cocer, condimentar ou simplemente para mergullar o pan.